Saptamana trecuta, am iesit impreuna cu sotul meu la un restaurant cu specific grecesc unde am testat pentru prima data acest preparat. Am ramas placut impresionata de acest hummus, simplu de preparat, care seamana cu fasolea batuta, traditionala in Romania. Inainte sa parasim restaurantul, am avut curiozitatea sa aflu din ce se prepara acest hummus, insa personalul nu a fost asa prietenos cu mine, mentionandu-mi ca retetele sunt strict confidentiale. Am fost un pic dezamagita de acel raspuns, insa am venit acasa si am cautat pe internet, unde oamenii sunt mai deschisi in a impartasii retete cu ceilalti. Cu un simplu clik pe butonul “enter”, am dat peste sute de moduri de preparare a acestei paste. Daca totul a fost simplu pana aici, acum totul devenise greu, nu ma puteam decide ce reteta sa pregatesc, asa ca am luat cate putin de peste tot si am pregatit acest hummus clasic pe care l-am servit impreuna cu sotul meu la micul dejun.
Cu acesta ocazie am descoperit si benefiiciile nautului pentru organismul, el este bogat in omega 3, ceea ce face sa aiba un rol foarte important in sistemul cardiovascular.
Foarte important de retinut este ca trebuie sa aveti grija la fierberea lui, daca il cumparati la conserva fiert, se paseaza mult mai usor, insa eu am cumparat la punga, l-am lasat de seara pana dimineata in apa la inmuiat, iar apoi l-am fiert aproximativ 2-3 ore. Dupa fierbere procesul de preparare este foarte scurt, nautul se paseaza obtinandu-se o pasta putin mai groasa decat smantana, peste care se pune susanul macinat, zeama de lamaie, sare dupa gust si o lingurita de usturoi granulat. Pasta obtinuta am asezat-o intr-o farfurie rotunda, am stropit-o cu uleiul de masline si am ornat cu 4-5 frunze tocate de ceapa verde plus un varf de cutit de boia dulce. Hummusul meu clasic era gata de mancat !
Oops!! Am uitat sa precizez ca apa in care fierbe nautul trebuie pastrata daca nautul cumparat este din acela la punga, deoarece dupa fierbere el ramane uscat si necesita adaos de apa pentru a obtine pasta dorita.
Pofta buna !
- 500 g naut fiert
- 1 lingurita de susan macinat
- 1 lingurita de sare
- 2 linguri ulei de masline
- 3 linguri zeama de lamaie
- 1 lingurita de usturoi pudra
- Se pune nautul la inmuiat timp de 12 ore, se arunca apa in care a stat, apoi se pune la fiert fara sare, pana este moale, timp de 2-3 ore.
- Se pastreaza apa in care a fiert nautul, deoarece el este foarte uscat si se paseaza greu.
- Se paseaza nautul adaugand putin cate putin din apa in care a fiert, pana ce devine o pasta putin mai groasa ca smantana.
- Se adauga susanul macinat, sare dupa gust, zeama de lamaie si pudra de usturoi, amestecand bine.
- Pasta obtinuta se pune intr-o farfurie adanca, se stropeste cu uleiul de masline, se orneaza cu frunze de ceapa verde si boia (dulce sau iute).
Leave a Reply